Ingrediënten
- 400 gram kruimige aardappels
- 300 gram mager rundergehakt
- 1 prei
- 2 uien
- 200 gram champignons
- 70 gram tomatenpuree
- 2 eetlepels ketjap manis (dagkeuze)
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 theelepel kaneel
- Optie: een snufje cayennepeper voor wat meer pit
- 1 eetlepel bak- en braadvet (bijv. Becel Original voor koken en bakken)
- 2 friszoete appels (bijv. elstar)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en kook ze gaar.
- Snipper de uien.
- Was de prei en snijd fijn.
- Snijd de champignons in kwarten.
- Schil 1 appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
- Was de andere appel af en snijd de ongeschilde appel in dunne plakjes. Verwijder alleen de pitten, het klokhuis wordt in de oven zacht.
- Rul het gehakt. Voeg na 5 minuten de prei, ui en champignons toe en bak 3 minuten mee.
- Vet ondertussen een ovenschaal in.
- Voeg de tomatenpuree, ketjap manis, tijm en evt. de cayennepeper toe en verwarm nog 2 minuten.
- Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal.
- Giet de aardappelen af en houd een beetje kookvocht achter. Pureer de aardappelen, voeg het kookvocht – geleidelijk – toe. Zorg ervoor de puree niet te nat wordt. Voeg ook een eetlepel bak- en braadvet toe aan de puree en roer alles goed door elkaar. Breng eventueel op smaak met peper (optie: en zout).
- Voeg de appelblokjes toe aan de puree en verdeel de puree over het gehaktmengsel.
- Leg de plakjes appel over de puree, bestrooi met kaneel en zet de ovenschotel 25 minuten in de oven.
- Eet smakelijk!
© 2023 Copyright Ditsvit